Resepi Pavlova Chumel
Bahan-bahan:
- 4 biji telur
- 3/4 cwn gula
- 1 sb tepung jagung
- 1/2 st cuka makanan
- 1/2 st esen vanilla
Cara membuatnya:
- Mula-mula panaskn oven terlebih dahulu dengan kepanasan 140 darjah celcius. Nanti bila nak mula membakar baru turunkan ke 110 darjah celcius ye.
- Asingkan putih dan kuning telur. Ambil utih telur sahaja. Kuning telur tidak diperlukan ye.
- Putar putih telur pada kelajuan tinggi dan pukul putih telur sampai gebu (soft peaks). Nak tau sampai soft peaks ke tak tandanya bila terbalikkan mangkuk ianya tak jatuh.
- Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memutar.
- Putar sampai kental, sambil memutar masukkan sesudu tepung jagung dan teruskn memutar selama lebih kurang 3 minit.
- Bila sudah sebati, stopkan mixer. Hasil adunan sekarang dikenali sebagai meringue.
- Seterusnya dengan menggunakan spatula, masukkan esen vanilla dan cuka kemudian kacau sebati.
- Kaup balikkan sebatian dengan perlahan-lahan satu arah sahaja.
- Seterusnya, letakkan sebatian dalam bekas yg disukai. Kalau tak nak buat mini, letakkan dalam dulang pembakar dilapik dengan baking paper.
- Bakar selama 30 min ikot pada kepanasan oven masing-masing lah.
- Bila pavlova dah masak, dia akn garing di luar dan lembut di dlm, bila ditekan lembut permukaan pavlova tu, lembut aje.
- Bila dah siap masak biarkan pavlova sejuk di dalam oven dan biarkn pintu oven sedikit terbuka. Dah sejuk dalam 10 min barulah dikeluarkan.
Bahan-bahan topping:
- 250 ml whipping cream Non Dairy (bukan tenusu)
- buah-buahan segar seperti kiwi, anggur atau strawberry.
Cara membuatnya:
- Putar whipping cream dengan kelajuan tinggi. Putar dengan kental lebih kurang 10-15 min.
- Sambil tu potong segala buah tadi.
Cara menghias:
- Kalau pavlova dalam cup, letakkan whipping cream yg diputar tadi ats pavlova tu, kasi tutup permukaan dia.
- Kemudian susunkan buah buhan ats cream tadi. Ikot kretiviti masing-masing lah ye.
![]() |
Ha...ni mini pavlova aku.Disebabkan hanya ada kiwi memandai je aku tambh limau,jgn ikut ye, limau tu akn jadi pahit. |
![]() |
Aku buat pavlova chomot giler. cream die tak berapa kental tuh. Yang beso tu ibu pavlova ye. |
No comments:
Post a Comment