A piece of Moments

A piece of Moments

Thursday, January 23, 2014

Blueberry Cheesecake untuk Mr. K..

Assalamualaikum. Jam dah menunjukkan pukol 12.55 mase aku menulis entry nie. Sblm melelapkan mate nie..trase nak update blog pulak..Kalau pasal ni mmg ilang ngantuk. Sori momon ckp dgn kamu nguap2 ajew.hehe. Petang tadi pegi beli cream cheese dgn mak untuk wat bufday kek la kononnye..haha...Jadilah drpd takde kan..Walaupon chomot atleast aku try buat sndiri. Oleh kerana nak ber date esok so terpakse la bg kek awal sehari..Bufday die 24 January..jatuh pada hari jumaat. Mane plak nak berjumpe nye.

Selepas je solat mgrb aku terus la bertungkus lumus la sgt wat kek cheese yg feveret adek aku. Kecewa die aku wat bukn untuk die makan..haha. So kat sni nak share resepi cheese kek nih. Dalame resepi simple ni. Dulu penah buat tp lame da menyepi akirnye kuar balik resepi ni. Aku pon dah tak ingat aku amek kat mane. So..ni resepi nye. Simple gile and easy as ABC...huhu.


Cheesecake Bluberry



Ingredients:

• 250g cream cheese 
• 200cc/ml fresh cream/plain yogurt 
• 2 sudu kecil jus lemon
• 3 sudu besar tepung gandum 
• 2 biji telur
• 90g gula 

Method:

1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper). 
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus. 
5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
6. Untuk rase lebih sedap sapukan bluberry filling di atasnye..DONE!

Haaaa.....Ni la hasil cheesecake chomot aku...waaa...



Chomot sangat kan..tp chumel. Hehe.




Ni cheese kek yg buat awl bulan nie untuk kawan si angah yang order.
Satu pek mcm gamba ats tadi die jual RM 20 sbb mmg 90 percent adalah cheseee..

Hah..oklah malam semakan larut. Mate suda dibuai. Lena dulu. Selamat malam dan assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment